Επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι

Παρακολουθούμε  την διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, η οποία πραγματοποιείται  με καθυστέρηση τριών ετών, μετά από ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας,  για τις επιλογές των στελεχών της Εκπαίδευσης.  Επιλογές οι οποίες θα έπρεπε να  έχουν μία σειρά  σύμφωνα με την νομοθεσία, πρώτα έπρεπε να γίνει  η Επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών (με 6 από τους 13  Περιφερειακούς  Διευθυντές, διορισμένους, οι οποίοι εκτελούν χρέη αναπληρωτή, και οι υπόλοιπους 7 με παράταση της θητείας η οποία έχει λήξει στις 31 Ιουλίου του 2022) εν συνεχεία η επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης (οι οποίοι μόνο στη μισή Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί)  των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων (οι οποίοι παραπέμφθηκαν στις καλένδες), και κατόπιν των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Τα προβλήματα στη συγκρότηση των τοπικών συμβουλίων επιλογής Διευθυντών Σχολικών μονάδων οδήγησαν στην συγκρότηση συμβουλίων που μόνο αξιοκρατικά δεν μπορούσαμε να πούμε ότι είναι.

Στο τοπικό συμβούλιο επιλογής Διευθυντών της Δ.Δ.Ε. Λάρισας, σε σύνολο 10 μελών (πέντε τακτικών και 5 αναπληρωματικών), παρατηρείται να συμμετέχουν  ως αναπληρωματικά μέλη 4 εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της Τοπικής Επιτροπής  συνδικαλιστικής παράταξης (ΔΑΚΕ)  και σε αυτούς αν προσθέσουμε  μία συνάδελφο η οποία είναι τακτικό μέλος και ήταν στο ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής  παράταξης (ΔΑΚΕ)  και τον Πρόεδρο του συμβουλίου  που είναι γνωστό της πάση σε ποια συνδικαλιστική παράταξη ανήκει  αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο αξιοκρατική δεν μπορεί να είναι η σύνθεση  του Συμβουλίου. Πολλά από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών θα κληθούν να κρίνουν υποψήφιους Διευθυντές με διδακτορικά, μεταπτυχιακά, με μόνο προσόν για αυτούς την συνδικαλιστική τους ιδιότητα. Για να μην αδικούμε όλα τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν και μέλη που έχουν την απαιτούμενη επάρκεια  για να είναι μέλη, και ελπίζουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στην διαδικασία της μοριοδότησης και στην εκδίκαση των ενστάσεων των υποψηφίων Διευθυντών από το τοπικό Συμβούλιο Λάρισας συμμετείχαν (σύμφωνα με πληροφορίες) και τα αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου, χωρίς να απουσιάζει το τακτικό μέλος , παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Με την ανακοίνωση των αντικειμενικών μορίων των υποψηφίων Διευθυντών  δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, με τους υποψήφιους Διευθυντές να καταθέτουν  σχεδόν στο σύνολό τους ενστάσεις για την μη προσμέτρηση μορίων (από μεταπτυχιακά- Ευρωπαϊκά προγράμματα – συγγραφή βιβλίων – συμμετοχή σε δράσεις της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  κ.α.)  που αντικειμενικά  θα έπρεπε να είχαν προσμετρηθεί εφόσον προβλέπονται ρητά από την νομοθεσία.  Ένα μεγάλο μέρος των ενστάσεων έγιναν δεκτές (αποδεικνύοντας την προχειρότητα της λειτουργίας του Συμβουλίου), όμως και μετά την ανακοίνωση των τελικών μορίων  υπάρχουν πάρα πολλές διαμαρτυρίες συναδέλφων υποψήφιων Διευθυντών για την μη ικανοποίηση των ενστάσεων τους καθώς και για το λόγο απόρριψής τους που παραμένει μυστικός!!! . Με δεδομένο δε ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν νέα ένσταση ή αίτηση θεραπείας, πιθανότατα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη  για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την προσμέτρηση των μορίων που δικαιούνται βάση της νομοθεσίας, δημιουργώντας ένα αλλαλούμ  στην τοποθέτηση των νέων Διευθυντών Σχολικών μονάδων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι σε συναδέλφους δεν προσμετρήθηκαν μόρια :

  • αυτοαξιολόγησης  της σχολικής μονάδας
  • συγγραφικού έργου
  • υπευθύνου σχολικής ζωής
  • Μεταπτυχιακού.

Ευελπιστούμε ότι η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία να πρυτανεύσουν  κατά την διαδικασία  ειδικά των συνεντεύξεων, και να επιλεγούν οι καλύτεροι, αυτοί που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα δύσκολο έργο  της διοίκησης μία σχολικής μονάδας  για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Άλλωστε η αξιολόγηση και η επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης χωρίς κομματικά κριτήρια αποτελεί επιτακτικό αίτημα όλης της κοινωνίας, ειδικά μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους τόσο άδικα.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Εύδαιμον το Ελεύθερον, Ελεύθερον το Εύψυχον

(Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος).

Λάρισα,  16  – 3 – 2023